Underhåll av solceller

Precis som din bil eller ditt hus, så behöver solcellerna underhållas för att fungera som utlovat. Nedan följer tips och råd på hur du kan underhålla dina solceller för att din anläggning ska fungera så bra och länge som möjligt. 

Hur underhåller jag mina solceller?


När din solcellsanläggning är färdiginstallerad och driftsatt överlämnas ansvaret för att underhålla anläggningen till dig som fastighetsägare. Det är därmed du som är skyldig att fortlöpande kontrollera att din solcellsanläggning ger betryggande säkerhet mot person- och sakskada såväl som att anläggning producerar och fungerar optimalt. 

Lyckligtvis sköter sig solcellerna ganska bra själv och kräver därför förhållandevis lite underhåll. Dock stämmer det inte att de är underhållsfria. För att en solcellsanläggning ska fungera så bra och länge som möjligt måste de underhållas. Vi rekommenderar därför dig som solcells ägare att med jämna mellanrum kontrollera att din anläggning är säker och producerar som den ska. Du kan själv utföra enklare kontroller och underhåll av dina solceller. För mer info läs punkt 7 i vår solcellsguide. 

Trygg Solenergi finns givetvis där för dig vid eventuella frågor rörande underhåll eller problem i din anläggning. Hos oss kan du dessutom boka en service, så ser vår servicepersonal till att kontrollera om inga förslitningar eller andra skador uppkommit på anläggningen. Allt för att dina solceller förblir både el-och personsäkra. Du kan boka en service här!

underhåll-solceller-vintern.jpg
 

Underhåll av solceller på vintern

Under vinterhalvåret i Sverige är förhållandet för solceller lite annorlunda. Många brukar därför ifrågasätta hur detta påverkar solcellernas kapacitet och mängden underhåll som krävs för att anläggningen ska fungera så bra som möjligt. Eftersom solen står lägre under vinterhalvåret är såväl infallsvinkeln som solinstrålningen lägre, vilket oundvikligt påverkar mängden solenergi dina solceller kan producera. Dock behövs det inte särskilt mycket solljus för att solcellerna ska klara av att producera solenergi. På vintern kan solceller fortfarande uppta solljus, trots molnigt eller mulet väder.

Solcellerna gillar kalla temperaturer vilket innebär att kyla inte är ett stort problem för solcellernas produktionskapacitet. Snö kan dock ha en viss påverkan på solcellernas elproduktion då det blir svårare för solen att nå panelerna. Men eftersom det är en period med generellt sätt låg elproduktion förlorar du endast en väldigt liten del av den årliga produktionen om du låter snön ligga kvar på anläggningen.

Solcellsanläggningar brukar dessutom monteras i rätt vinkel så att tjockare lager snö kan glida av. Av säkerhetsskäl rekommenderar vi er att aldrig skotta anläggningen själv. Det är både riskfyllt och kan skada såväl modulerna som kablarna, vilket i sin tur kan påverka solcellernas hållbarhet i längden.

Tips vid underhåll av solceller under vintern:

  • Kolla upp att det finns en snö och vindlastberäkningar före installation

  • Gör en skadeinventering om du märker att anläggningen inte fungerar som den ska

  • Ta kontakt med ett företag som är specialiserade på snöröjning om du som solcellsägare vill sopa av snö på din anläggning

underhåll-solceller-sommaren
 

Underhåll av solceller på sommaren

Solcellerna trivs bra i svalare klimat, allt för varma förhållande kan orsaka energiläckage. Man brukar säga att varje grad över 25 grader försämrar elproduktionen med 0.4 %. Generellt sett erbjuder därmed Sveriges sommarklimat optimala förhållande för solceller, det är inte allt för varmt och det är dessutom långa dagar och nätter med mycket solljus. 

Det kan dock vara bra att hålla koll på att inte för stora mängder damm, pollen, fågelspillning eller alger lägger sig på solcellsanläggningen. Detta eftersom det blir svårare för solen att tränga sig igenom och nå panelerna vilket således påverkar anläggningens elproduktion. Viktigt att poängtera är dock att Sveriges sommarklimat med en del regn och vind brukar rengöra panelerna åt en. Av säkerhetsskäl rekommenderar vi er att aldrig gå upp på taket själv utan att ha beaktat taksäkerheten.

Om man vill rengöra sina solceller själv har vi några råd:

  • Använd endast vatten och specialtvättmedel för solpaneler

  • Använd ej vatten som har en för stor temperaturskillnad från värmen i panelerna då det kan skapa sprickor (använd därmed inte kallt vatten på en varm panel)

  • Tänk på att kranvatten kan lämna efter kalkbeläggningar på solpanelens yta 

  • Använd en mjuk trasa eller svamp som inte repar ytan

Om du är orolig över att dina solpaneler påverkats negativt av smuts och skräp så kan du alltid kontakta oss eller boka en service av dina solceller så ser vi till att kontrollerar din anläggning åt dig.

underhall-solceller-livslängd.png
 

Kan man förlänga livslängden på sina solceller?

Livslängden på dina solceller beror delvis på materialet på solcellerna, skicket på taket de monteras på och klimatet. Solcellerna livslängd beräknas utifrån världsklimatet och beräknas hålla i ca 30 år, förutsatt att man installerar dem på ett tak i gott skick. I regel kräver solceller väldigt lite underhåll. Generellt sett är det växelriktaren som behöver bytas ut över tid. För att säkerställa er trygghet vid köpet av solceller rekommenderar vi dock dig att boka en slutbesiktning av dina solceller där en opartisk besiktningsperson kan avgöra kvalitén på din anläggning. Boka en slutbesiktning här.

För att öka solcellernas livslängd kan man förebygga att yttre faktorer skadar solcellerna. Genom att boka en service kan vår personal hjälpa dig säkerställa att inget slitage eller skador uppkommit på dina solceller. En service ökar såväl chansen att skador hittas i tid och minskar risken att större skador uppkommer på anläggningen i framtiden.

Har du frågor om underhåll av dina solceller

Kontakta oss för rådgivning eller andra frågor rörande underhåll av dina solceller.