Solcellsguide - vägledning när du ska installera solceller

Att installera solceller på sin villa eller fastighet kan kännas krångligt för vissa. Om allt från vilka solceller man ska köpa till hur man hittar en certifierad solcellsinstallatör! För att underlätta processen har vi gjort en enklare solcellsguide med dom 10 viktigaste sakerna du bör tänka på när du ska installera solceller på din villa.

 
 
  • Om du överväger att installera solceller på ditt tak behöver du räkna med att de ska sitta uppe i 25 år eller längre. Därför är det viktigt att kontrollera takets livslängd innan du tar beslutet att köpa solceller för att undvika att behöva plocka ner alla paneler vid ett senare skede, vilket både blir kostsamt och påverka dina garantier.

    Tips: Var noga med att solcellsinstallatören som ska utföra takentreprenaden gör en bedömning på takets skick, för att bedöma om det är aktuellt att lägga om taket du planerar att installera solceller på.

  • Innan du börjar sätta igång och installera solceller behöver du kontrollera vilka tillstånd som krävs för din anläggning. Generellt sett krävs inget bygglov eller andra tillstånd när man skall installera solceller på en villa, men det finns vissa undantag från riktlinjerna. Att ansöka och få godkänt bygglov för solceller kan ta tid och därför är det bra att vara medveten om detta så att ansökan kan skickas in i tid.

    Tips: ta kontakt med ditt lokala byggnadskontor i följande fall

    - Då din anläggning inte följer taklutningen utan vinklas upp (detta är vanligt på platta papptak).

    - Om anläggningen integreras i taket, dvs ersätter ett takmaterial såsom tegel eller plåt.

    - Om huset har förhöjd kulturskyddsklass.

    - Om det finns rådande planbestämmelser i området som exempelvis ställer krav på takets färg och utformning.

    - Om huset ligger i ett område som klassas som “riksintresse för försvaret” (detta gäller framförallt flygfält samt militära områden)

  • En av de vanligaste problemen som uppstår med solcellsanläggningar är kommunikationsproblematik. Många av de växelriktare som installeras kopplas upp mot en onlineportal där information om anläggningens produktion samt potentiella felmeddelande loggas.

    I många av de solcellsanläggningar som vi hanterar uppstår ibland problem med just denna funktion, ofta beror det på att wifi-signalen inte är stark nog vid den plats där växelriktaren monteras.

    Tips: Försök att i den mån det går upprätta internetansluting via lankabel. Är det inte möjligt kontrollera i så fall att du har en stark wifi-signal till placeringen av växelriktaren eftersom en väl fungerande kommunikation ger bättre insikt i hur din anläggning mår.

  • En viktig del när du investerat i solceller och fått din anläggning installerad är att du får dokumentation rörande din anläggning. Detta är viktigt när det kommer till drift och underhåll, men även om det någon gång skulle uppstå ett garantiärende eller någon annan skada i din anläggning.

    Tips: Kontrollera tidigt med din entreprenör vilken dokumentation du får tillhanda efter installation. De flesta entreprenörer överlämnar dokumentation till sina kunder, men detta är något som det tyvärr slarvas med i många fall. Vid en besiktning kontrollerar vi alltid så gedigen dokumentation upprättats för anläggningen, så du får tillhanda den dokumentation du har rätt till. Om du har några frågor om detta är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig närmare.

  • Köpeavtalet är en viktig del i din solcellsinvestering. Det ligger till grund för din entreprenad och det är därför är det viktigt att se över vilken lösning som är mest förmånlig för just dig.

    Tips: Jämför offerter från olika entreprenörer för att få en god överblick på vilken lösning som passar just dig och lås dig inte till första bästa pris. Ett bra sätt att få in offerter från olika företag kan vara att använda sig av en offertgenrerator såsom hemsol.se

    Vi rekommenderar även att du som kund begär att få en upprättad betalplan samt att det läggs in att anläggningen inte slutbetalas förrän efter godkänd besiktning, så du kan känna dig trygg med att din anläggning uppfyller god kvalitét. Kontakta oss om du vill ha hjälp att jämföra offerter.

  • Det finns inget officiellt krav på certifiering för solcellsinstallatörer, men du som köpare är skyldig att kontrollera att företaget du anlitar som solcellsinstallatör faktiskt får utföra arbetet du anlitar dem för. Företaget måste vara registrerat för verksamhetstypen elproduktionsanläggningar eller ingå i ett företags egenkontrollsprogram.

    Tips: Du kan undersöka om din installatör är behörig via elsäkerhetsverket, se länken nedan:

    https://e-tjanster.elsakerhetsverket.se/foretag/kolla-elforetaget

  • Många gånger säljs solceller in som underhållsfria, vilket de till stor utsträckning också är. Men det många missar är att det är du som ägare av fastigheten som är skyldig att fortlöpande kontrollera att din elanläggning ger betryggande säkerhet mot person- och sakskada enligt de lagar och regler som finns.

    Du kan själv utföra enklare kontroller och underhåll av dina solceller. Några exempel är:

    - Motionera dina brytare.

    - Hålla uppsikt på dina solceller så inga synliga skador uppkommit på dina paneler.

    - Hålla uppsikt på dina kablar så det inte uppstått något skav, sprickor eller liknande.

    - Kontrollera din växelriktare regelbundet för att se över potentiella larm.

    - Din anläggning samt dina solceller kommer även över tid behöva mer ingående kontroll.

    Tips: Du kan läsa mer på elsäkerhetsverkets hemsida om mer djupgående kontroller av din anläggning och dina solceller eller teckna ett serviceavtal med oss på Trygg Solenergi så sköter vi detta åt dig:

    https://www.elsakerhetsverket.se/yrkespersoner/elinstallationsforetag/arbete-pa-elanlaggning/solcellsanlaggningar/underhall-och-kontroll-av-solceller/

  • Som privatperson kan du få en skattereduktion för kostnader när du väljer att installera solceller. Det gröna avdraget är en skattereduktion på högst 50 000 kr per person och utgör 15 % av totalkostnaden för anläggningen.

    Tips: Det viktigt att du ser över om du betalat nog med skatt under året för att uppfylla kraven för reduktionen om du planerar att installera solceller. Läs med om det gröna avdraget här:

    https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/gronteknik.4.676f4884175c97df4192860.html

  • Innan du tar steget och börjar installera solceller rekommenderar vi alla att kontakta sitt försäkringsbolag. Detta för att säkerställa att hemförsäkringen verkligen täcker eventuella skador som skulle kunna uppstå.

    Tips: Genom att vara lite proaktiv så kan du enkelt se till att du har rätt typ av försäkring och ett bra skydd om något oväntat skulle inträffa eller om olyckan plötsligt skulle vara framme. Till exempel om en brand skulle uppstå i anslutning till solcellerna eller om de mot förmodan skulle bli stulna.

  • Det finns seriösa och bra installationsföretag i solcellsbranschen, men tyvärr gäller det inte alla installationsföretag. Solcellsbranschen är relativt ny och snabbt växande vilket visat sig leda till bristande kvalitet. Mänskliga faktorn spelar också in och brister uppstår även i installationer av företags som håller en generellt god kvalitet. Därför är det viktigt att få din solcellsanläggning besiktigad av en opartisk besiktningsman.

    Tips: Vid val av besiktningsfirma är det viktigt att fråga vilka delar av anläggningen som de kontrollerar, vad de använder som underlag och hur det praktiskt utför besiktningen. Många besiktningsfirmor gör besiktning enbart utifrån dokumentation och det är viktigt att dessa kompletteras med platskontroller av anläggningen för att få en uppfattning över anläggningens kvalitet. Andra utför platsbesök men utför inte officiella slutbesiktningar med juridisk bärighet. Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor om besiktning.